BOSTA

Makanan Mana Yang Anda Harus Elakkan Dalam Diet Keto?

Untuk perkongsian blog pada kali ini, kami akan berkongsi tentang makanan yang perlu anda elakkan sepanjang mengamalkan diet keto. Walaupun secara teknikal anda boleh mengambil makanan “dilarang” dalam jumlah kecil, lebih selamat untuk mengambil karbohidrat harian anda dari sumber karbohidrat rendah, berkhasiat seperti sayur-sayuran tanpa kanji , avokado, kacang, telur, ikan, yogurt Greek dan keju.

GULA:
Sebarang jenis gula melainkan empat jenis pengganti gula yang dibenarkan:
1. Stevia
2. Erythritol
3. Xylitol
4. Latto

Makanan berkarbohidrat berikut sebaiknya dielakkan kerana mereka akan menjadi sebahagian besar sumber karbohidrat harian anda, walaupun anda memakannya dalam jumlah yang sedikit.

BIJI-BIJIAN BIJIRIN:
Roti, beras, pasta, bijirin, keropok, bir, dan hampir semua produk bijirin mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi.

Nota: Sebagai pengganti bijirin, anda boleh makan sayur-sayuran spiral (zucchini) atau mi shirataki (konjac). Kedua-duanya rendah karbohidrat.

SAYURAN BERKANJI DAN BUAH-BUAHAN TINGGI GULA:
Contoh sayur-sayuran berkanji adalah jagung, kacang peas, kentang, kacang lima, jagung, dan pisang. Ini mempunyai kandungan karbohidrat tinggi dan tidak mesra keto. Sebilangan besar buah-buahan juga padat karbohidrat. Oleh itu, walaupun berkhasiat, anda tidak digalakkan untuk mengambilnya dalam diet keto. Contoh pengecualian adalah avocado, isi kelap adan segala jenis berries.

YOGHURT BERPERISA:
Walaupun yoghurt Greek sesuai dengan diet keto untuk diambil sebagai sumber diet keto, tetapi pengeluar sering menambahkan gula untuk mengubah rasa asli yoghurt tersebut. Selain itu, kebanyakan yoghurt biasa juga mempunyai jumlah laktosa yang tinggi (kecuali yoghurt asli).

JUS BUAH:
Sebilangan besar buah-buahan tidak sesuai dengan diet keto dan itu terutama apabila anda memakannya sebagai jus, kerana proses jus menghilangkan serat, menyebabkan kandungan karbohidrat dan gula yang lebih tinggi dan mampu menigkatkan kadar insulin yang lebih ketara.

KEREPEK DAN KEROPOK:
Makanan ringan ini dibuat dari sumber yang tinggi karbohidrat dan tidak sesuai dengan diet keto.

BARANG BAKAR:
Roti, Kek, Biskut, Coklat, Custard. Makanan yang dibakar ini, selalunya diperbuat daripada gabungan item makanan yang tidak lulus diet keto, mempunyai kandungan karbohidrat yang terlalu tinggi dan menjadikan ia tidak mesra keto.

Ini bukanlah senarai lengkap. Terdapat banyak lagi item makanan yang tidak sesuai dengan diet keto kerana kebanyakannya mempunyai kandungan karbohidrat yang sangat tinggi sehingga tidak sesuai dengan kadar karbohidrat harian anda dalam mengamalkan diet keto. Oleh itu, anda harus mengelakkan pengambilannya dan semak dulu fakta nutrisi setiap produk.

Sekiranya ada persoalan atau pertanyaan, boleh isi maklumat dan pertanyaan anda pada ruangan pertanyaan dibawah:
[BM] Wellness Consultant Form

Scroll to Top