Cili kering (mengikut tahap kepedasan yang diingini)
2 biji cili merah besar
1 sudu besar serbuk rempah daging
Daun kari (secukupnya)
Daun limau purut (secukupnya)
CARA PENYEDIAAN
Kisar semua bahan (kecuali ayam, serbuk rempah, daun kari dan daun limau purut) sehingga halus.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bahan kisar bersama daun kari sehingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan serbuk rempah daging dan kacau rata selama 1–2 minit sehingga rempah masak.
Masukkan potongan ayam. Gaul rata sehingga ayam bersalut dengan rempah dan berbau wangi.
Masukkan santan dan daun limau purut. Kacau perlahan dan biarkan mendidih di atas api sederhana selama 20–30 minit atau sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
Perasakan dengan garam secukup rasa (gunakan garam Himalaya). Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Tips Masakan
Gunakan periuk yang tebal atau periuk tanah liat untuk hasil rasa yang lebih asli.
Sentiasa kacau santan dengan perlahan untuk mengelakkan pecah minyak.
Untuk versi keto, elakkan memasukkan kentang. Anda boleh menggantikannya dengan terung atau bendi jika mahukan variasi sayuran.
Enak dimakan panas bersama nasi bunga kobis (cauliflower rice).